Den siste uka før påska byttet jeg ut læreryrket for å lære meg mer om hverdagen til en museumsfotograf. Jeg var så heldig at jeg fikk lov til å være med Øivind Bakken på Akershusmuseet en hel uke. En av de tingene som jeg lærte en del om denne uken var digitaliseringsprosessen deres. På onsdagen hadde jeg tatt med meg noen av mine 4×5 tommers negativer for å sjekke opp kvaliteten på prosessen deres versus god gammeldags innskanning. De bruker en digital mellomformat – en Hasselblad H4D-200ms. Det er ett kamera med 50 mp oppløsning men som i en spesiell multishot løsning legger sammen flere bilder som er tatt med en liten variasjon i plassering og da lager ett bilde på 200 megapiksler. Vanligvis kjører de dette bare på vanlig multishot som gir en oppløsning på 50 megapiksler. Vel jeg hadde litt lyst til å se forskjellen på avfotografering og skanning.
Dette er bildet jeg har valgt å sammenligne forskjellen på innskanning på en Epson 4990 og Hasselbladavfotograferingen. Den lille rød firkanten er utsnittet.
Som bildet over viser er det ganske stor forskjell på skarphet som oppnås. Kunne nok fått bedre skarphet på Epson skanneren med bedre holder, eller våtskanning. Fordelen, uten om skarphet, med avfotografering er tidsbruken. Kjapt og enkelt, selv om bildet må inn i photoshop for å inverter slik at det blir positivt. Bakdelen er selvfølgelig at kameraet de bruker koster rundt en kvart million, men jeg har lyst til å prøve å lage en rigg for bruk med Nikon D810.