Når jeg lærer mine elever photoshop ønsker jeg at det skal lære å begrense seg. Helst skal de ikke gjøre mye mer i photoshop enn det som er mulig i det tradisjonelle mørkerommet. Jeg har nettopp kommet igang med å kopiere litt fra sommerens ferie. Cuba er ett fotogent land, og det er liksom noe eget å bruke ett kamera fra 50 åra når man er i ett land som har mer eller mindre stått stille fra dette tiåret.

Med moderne variokontrastpapir har men mange muligheter. Ofte så jobber jeg slik at jeg lager en kopi som består av både hard kontrast og lav kontrast for å virkelig få frem både detaljer i skygger og høylys. Bildet over er kopiert på denne måten, likevel synes jeg at det mangler noe.
På dette bildet har jeg brukt samme grunneksponering, men jeg har også ettereksponert litt på toppen for å få en mørkere himmel. Jeg kunne jo gjort mer for å bare få himmelen mørkere og ikke bygningen.

Lite slår den deilige følelsen man får når man får til en bra kopi i mørkerommet. Helt analogt ved hjelp av kjemi og lys.
Rimelig fornøyd med denne. Ettereksponert ut mot kantene.