Man trenger ikke dyrt glass for å lage bilder. Det holder i massevis med en lystett boks med noe lysfølsomt i den ene enden og ett knøttlite hull i den andre enden. Jo mindre hull, jo mer dybdeskarphet (les mindre blender) og jo skarpere bilde. Jeg kom tilfeldigvis over en boks laget av en polakk på eBay. Pinhole-fotografering er spennende. Ikke ser man hva man tar bilde av, og man må jobbe med lange eksponeringer.
Boksen jeg kjøpte har ett presisjonsdrillet hull på 0,2 mm og tar standard 4″x5″ bakstykker. Brennvidden er på ca 41 mm, noe som gir en effektiv blender på ca 200 og en bildevinkel på sånn ca 127 grader. Det tilsvarer en 11 mm vidvinkel i 135-formatet. Uendelig dybdeskarphet og noe vignettering må man regne med – men det blir spennende bilder for det. Dette bildet er tatt like før klokka 13.00 utenfor Oslo S på fredag 7. desember. Den lange lukkertiden på rundt ett minutt fører til at alt som beveger på seg viskes ut, og selv om byen pleier å være travel på denne tiden av døgnet er det ingen mennesker synlige.
Dette bildet er tatt ca en time senere, med en eksponeringstid på ca ett minutt og 30 sekunder. Legg merke til menneskeskyggene der de har stått en liten stund og ventet på grønn mann. Plutselig ble en juletravel Karl Johansgate til en spøkelsesgate.
Kameraet ser forresten slik ut: