Fikk denne lenken fra en kollega. Kort og godt handler det om å ta Photoshopping et par hakk for langt innen fotojournalistikken. Jeg må si som de gamle pleier å si: «Alt var mye bedre før». I gamle dager så hadde man ikke disse mulighetene som den moderne teknologien gir oss. Da var det bare det å trykke på utløseren som gjaldt.

Vel jeg er enig i at endel av disse bildene er langt over streken. Det å legge til eller slå sammen to bilder passer ikke i et dokumentarfoto, selv om det ofte hendte i de gode gamle filmdager at en fotball ble fjernet og flyttet på for at det hele skulle bli bedre. Det er bare det at ingen snakket så mye om det. Dessuten hadde man jo ikke datamaskiner som kunne gjøre jobben.

Det som jeg kanskje reagerer mest på når man begynner å snakke om «for mye» Photoshop er slik som historien fra Danmark. Juryen i denne saken viser mangel på forstålse av hva et fotografi egentlig er. All fotografering handler om en manipulasjon av virkeligheten. Fotografens valg av optikk, vinkel og ikke minst når han trykker på utløseren er en avgjørende faktor for hva et bilde forteller. Tross alt snakker vi jo om at et fotografi som regel bare viser brøkdeler av et sekund. Mesteren av øyeblikket, Henri Cartier-Bresson talte jo om det avgjørende øyeblikket. I tillegg så er det jo slik at valget av hvilken film man velger (hvis man bruker det da) endrer jo hvordan farger gjengis på et bilde. For de som vet hva jeg snakker om så vet de at det er stor forskjell på fargegjengivelsen på Fuji Velvia og KodaChrome.

I tillegg når juryen begrunner diskvalifiseringen fra konkuransen med at det er for stor forskjell fra endelig resultat og det råfilen vises som i Adobe Camera Raw. Vel skal man ha et reelt grunnlag for å si noe om forskjellen mellom resultat og råfil så må man i det det minste bruke kameraprodusentens egen råfil-«fremkaller» da denne er den eneste som vil gjenskape bildet slik ingeniørene i Canon/Nikon/Leica/Sony med fler (stryk det so ikke passer) mener at et bilde bør se ut. I tillegg så kan man legge til egne profiler på mange modeller i dag.

Bildene nedenfor er det samme bildet rett fra kameraet – det øverste er kjørt gjennom Adobe Camera Raw og det andre via Nikon sin Capture NX2 programvare:


Dette er et ganske enkelt motiv, men likevel blir det ganske stor forskjell. Det er ikke gjort noe mer med bildet enn å åpne råfila, nedskalere og så lagre som jpg.

På neste bildet er det større forskjell:

Husk at her er det ikke gjort annet enn å bytte råfilkonverter.

Nei endringer som gjøres med fargebalanse, nivåforskjeller og kurver synes jeg ikke gjør noe innen for fotojournalistikken – eller kanskje vi skal slutte å bruke sort/hvitt – for det er ihvertfall en drastisk endring av hva et kamera egentlig oppfatter!