Da jeg startet å fotografere for alvor for litt over et kvart århundre siden så ble det fort slik at det var tre kameraer som var drømmen. Den daværende Nikon toppmodellen F5, en Hasselblad og ikke minst det lett mytiske Leica M6. Alt var langt utenfor en fattig students sitt budsjett. For 11 år siden kjøpte jeg en brukt F5 for lite penger, så da kunne jeg merke av den boksen på sjekklista. For 4 år siden kom det en Hasselblad i hus, så da var to av tre i boks.

 

SpeilselfieLeicaen derimot – den har latt vente på seg. Høye priser, og i 2021 faktisk stigende, har gjort sitt til at det ikke har blitt en slik investering. Tidlig på 2000 tallet kjøpte jeg min første målsøker (eller rammesøker som noen kaller det). En Cosina/Voigtländer Bessa R med 50 mm/1.5. Da jeg kjøpte det var jeg nesten på vei til  å kjøpe en brukt Leica M3, men jeg var litt skeptisk til et kamera uten lysmåler. Bessaen er et fint kamera det, men det er ikke en Leica. Mye plast og det er ikke samme følelsen som en Leica. Senere fikk jeg også den mer robuste broren R2 som var mer metall og Leica M-fatning og ikke skrufatning. Dette ble etterhvert byttet til en Nikon FM.

 

Så for en liten stund tilbake kom jeg over en Leica M4-P på finn.no som ikke var avskrekkende dyr med tanke på at det fulgte med en 50mm som var nesten ny. M4-P er det minst populære filmbaserte Leicakameraet. Produsert i Canada, og ikke like bra som tidligere typer (i følge Leicasnobbene) selv om det per definisjon er en M6 uten lysmåler. Så min oppskrift for å få meg en Leica var å selge unna utstyr som ble lite brukt og slå til. Jeg er glad i 50 mm, men litt videre brennvidde gjør seg godt. Derfor tok jeg likegodt og anskaffet meg en 35 mm også. Hadde ikke råd til Leicaglass så da ble det en 7-artisans 35/2 som nok er en av de billigste 35mm med Leica M fatning. Så for å gjøre soga kort – lenge siden jeg har kjørt så mange ruller med film på så kort tid som de siste ukene. Og det helt uten mål og mening.

Hanske på gjerde

Tatt med 7-artisans 35/2 – filmen er Kodak Gold 200 som sikkert gikk ut på dato for 10 år siden.

Due

Summarit-M 50/2,5. AGFA APX100

stubbe

Summarit-M 50/2,5  ADOX silvermax 100